Fijn! Weer iemand die zijn inzichten aanscherpt naar aanleiding van nader onderzoek. Ik ben geraakt door zijn scherpe analyse, zijn wendbaarheid (hij dacht voorheen anders) en zijn gedrevenheid. Ik heb het over Martin Wolf (1946) en zijn nieuwe boek ‘De Crisis van het Democratisch Kapitalisme’.

Het gaat over de economische teleurstelling, die Wolf als verklaring ziet voor het opkomend links- en rechts-populisme. Die populisten zoeken de oorzaak voor ongelijkheid en economische instabiliteit bij minderheden in eigen land en bij buitenlanders. En ondertussen vertrouwt het grote publiek de culturele, commerciële, intellectuele en bestuurlijke bovenlaag niet meer.

Volgens Wolf is dat een voedingsbodem voor de opkomst van dictatoriale regimes, in China en India, en ook in Amerika, Rusland, Groot Brittannië. Brazilië, Hongarije, Wit-Rusland… Zij hanteren een moeilijk te verteren, vaak racistische identiteitspolitiek en een wel heel eigenaardige opvatting van het begrip ‘waarheid’.

Iedereen zou Wolf moeten lezen. Probleem is dat onze kinderen niet meer lezen… Fundamenteler probleem is dat diegenen bij wie Wolf de ogen wil openen, als ze al zouden lezen, niet openstaan voor zijn gedachtegoed. Want teleurstelling en scherpe analyse gaan niet samen. Het probleem van alle tijden?

Kijk hier naar een samenvatting van zijn boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *