Wetteloosheid

mei 18, 2023

Het jaar 2023 laat een enorme versnelling zien van de techniek die we kennen als Artificiële Intelligentie, bijvoorbeeld ChatGPT. Kortgeleden spraken de wetenschappers Tristan Harris en Aza Raskin hun zorg uit over het ontbreken van regels voor deze nieuwe technologie. Zij voorzien dat er iets vergelijkbaars gebeurt als bij de sociale media, namelijk dat de bedrijven die deze technieken ontwikkelen en eraan verdienen, bepalen wat ermee gebeurt terwijl de wetgevers met lege handen staan.

Want het gaat snel. Zowel in tekst, beeld als geluid. Terwijl er ook voor ChatGPT en diens broertjes (nog) helemaal geen wet- of regelgeving is. Niets dus dat misbruik kan voorkomen. Ondertussen is het bijvoorbeeld mogelijk om met een korte geluidsopname de identiteit van een persoon te faken in een live telefoongesprek. Of om een kunstmatige vriend, “MyAI”, in SnapChat te hebben die alles met je wil bespreken.

“Ma, ik ben mijn bankpasje kwijt”, in een live telefoongesprek gaat dan net een stap verder dan de bekende Whatsapp-fraude. En die vriend MyAI in SnapChat neemt het niet zo nauw met de seksuele moraal, laten Harris en Raskin zien. En dat is slechts een greep; allemaal (nog) niet illegaal. Onze kinderen moeten nog zoveel leren…

2 gedachten over “Wetteloosheid”
  1. Daarvoor zijn het kinderen, ware leerfenomenen, maar wij? Jij en ik bijvoorbeeld, uitgeleerd? Of toch maar weer helemaal opnieuw beginnen. Vrienden worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *