Vier

mrt 16, 2023

In de voorkamer van onze woning staan een houten poppenhuis en bakken met kinderspeelgoed. In de serre een houten loopfiets met een schematische schapenkop, klein rood stoeltje en er liggen drie poppen. In de kast papier, potloden, pennen, scharen en lijm. Al deze spullen staan in de pauzestand.

Tot onze vier kleindochters, in de leeftijd van twee tot zeven jaar, ons huis binnen zijn. Dan komt alle speelgoed in beweging en wordt door de jonge vrouwen met het speelgoed een wonderbaarlijk patroon over de vloer gelegd. In een duidelijke samenhang gebaseerd op verhalen die ze elkaar vertellen. Die bekend klinken maar altijd weer nieuw zijn. Ook worden, vooral door de jongsten, lepeltjes, schoenen, truien en sokken spontaan aan het patroon toegevoegd. De genoemde houten loopfiets is het individuele transportmiddel waar ze allemaal gretig gebruik van maken. Behalve de oudste die dit stadium al ontgroeid is.

In het verlengde van het patroon op de vloer wordt door de kleindochters op de ronde tafel in de serre papier in reepjes geknipt en op ander papier geplakt. Worden woorden en cijfers getekend en herhaald. Wordt in boekjes en tijdschriften gekeken en gelezen en met elkaar gepraat. Ah… tijd en ruimte, daar gaat het om.

2 gedachten over “Vier”
  1. Dank je Albert,
    Ik zie de tijd en de ruimte, ik zie het, met jullie vier kleindochters, de ruimte vult zich, de tijd geniet, wat een rijkdom, vier kleindochters en hun stemmetjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *