In het centrum van de stad las ik op een billboard het evenement Bridge to Liberation in Arnhem op 15 september 2023 aangekondigd. Het was snikheet en om me heen liepen mensen in zomerjurken, bermuda’s, sexy ultrakorte broekjes in niqabs of boerka’s. Oogstrelende, onbedekte lichaamsdelen en verhulde mysterieuze lichamen en alle varianten ertussen. Ik geniet ervan. Het laat zonder filters zien wat de werelden zijn waarin onze medeburgers leven.

Met Bridge to Liberation wordt jaarlijks de vrede en vrijheid gevierd. Met op de John Frostbrug in Arnhem een divers cultureel programma. Het verwijst naar de Slag om Arnhem in 1944 en het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 toen de geallieerden Europa bevrijdden van de Duitse overheersing. Prima initiatief om daar jaarlijks op de brug bij stil te staan met muziek, dans, poëzie en verhalen.

Wat me ieder jaar in de programmering opvalt, is dat het lichaam en de stem van de verliezers van de oorlog van destijds afwezig zijn. Na al die jaren zou het een mooi gebaar van empathie en vergeving zijn om bijvoorbeeld volgend jaar ook Duitse artiesten uit te nodigen om op te treden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *