Afkoopfilantropie

nov 2, 2023

De Amerikaanse journalist Anand Giridharadas (1981) zegt: “Natuurlijk is het hartstikke mooi en lovenswaardig als rijke mensen geld geven aan goede doelen. Het eerste probleem is echter dat deze donaties, hoe nobel ook op individueel niveau, deel uitmaken van een klimaat dat mensen aanspoort om zoveel mogelijk geld te verdienen – het maakt niet uit hoe meedogenloos – om daarna een beetje van dat geld terug te kunnen geven.” Hij noemt het “liefdadigheid als rechtvaardiging achteraf voor een alles-moet-maar-kunnen-kapitalisme.”

Geld schenken leidt af van de schade die deze rijken en hun bedrijven de maatschappij berokkenen. Denk aan belasting ontwijken, geld wegsluizen naar tropische eilanden, risico’s afwentelen op werknemers en speculeren in plaats van waarde creëren. En dat in een klimaat waarin aandeelhouderswaarde ontzaglijk veel zwaarder weegt dan maatschappelijke waarde.

Door dat klimaat zijn de inkomens van de rijkste Amerikanen (één procent van de Amerikanen) sinds 1980 verdrievoudigd, terwijl de helft van de armste Amerikanen er amper een dollar op vooruit is gegaan. De filantropische schenkingen ten spijt.

Bernie Sanders (1941), Amerikaans politicus en democratisch socialist, zegt het bij herhaling: “Ons economische systeem stelt ons teleur, de rijken worden rijker en de armen armer. De oplossing vereist een fundamentele herziening van onze economie en politiek.”

3 gedachten over “Afkoopfilantropie”
  1. Kan me helemaal in de tekst vinden maar de Nederlandse situatie is niet anders. Hier neemt het aantal miljonairs ook ieder jaar toe en vervuilen bedrijven maar door (Schiphol, Tata Steel, Shell etc.).
    Heb me in Arnhem dertig jaar met verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling bezig gehouden (doca.nl) maar geen hond die wilde luisteren.

  2. Helemaal mee eens. Geld is niet bedoeld om te sparen in groten getale. Geld is bedoeld om goedren te ruilen die je nodig hebt om redelijk te leven. We moeten het geld een beetje redelijk verdelen en dat kunnen we doen met belasting betalen. Thomas Piketty schreef in zijn laatste boek ‘Een kleine geschiedenis van de gelijkheid’ dat de ongelijkheid tussen het rijke westen en arme zuiden en oosten ontstaan is door de kolonisatie en de slaven handel. Dus het wordt tijd voor bewustwording en een beetje verdelen via fondsen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *