99% nauwkeurig?

apr 20, 2023

Stel, jouw arts neemt een test af om te bepalen of je een bepaalde ziekte hebt. De test is 99% nauwkeurig. Dan komt de uitslag: de test zegt dat je de ziekte hebt. Betekent dat dan dat je met 99% zekerheid die ziekte hebt? Nee, gelukkig niet.

Hoe werkt dat? Daarvoor moeten we de regel van Thomas Bayes (1702 – 1761) toepassen. Die zegt dat je rekening moet houden met hoe vaak die ziekte voorkomt onder de mensen; bijvoorbeeld 1 op de 1.000 mensen volgens bevolkingsonderzoek. (Een best hoog getal, maar het gaat nu om het voorbeeld…) En je moet rekening houden met de nauwkeurigheid van de test.

Nu komt het: van 1.000 mensen wijst de test er 10 ten onrechte aan als ziek, want dat is die onnauwkeurigheid. Terwijl er maar 1 van die 1.000 terecht mag worden aangewezen volgens het bevolkingsonderzoek. Daarom is de echte kans dat de test jou terecht aanwijst als ziek: 1 op 11, dat is 9%, en niet de 99% nauwkeurigheid van de test.

Dus, wie de nauwkeurigheid van een medische test kent, moet niet meteen schrikken bij een foute uitslag… Net even verder denken, om de kansberekening echt te begrijpen. Meer weten? Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *