Meestal weet ik al, als ik naakt na een korte ochtenddouche, welke kleren ik die dag zal dragen. Ik noem dat ‘mijn kleren’, wat voornamelijk slaat op het feit dat ik ze gekozen en betaald heb. De vorm en het materiaal is door anderen bepaald, is confectie en maakt deel uit van een enorme industrie. Waarvan het succes voor een groot deel is gebaseerd op steeds opnieuw nieuwe kleding op de markt brengen. Die als de laatste ‘Mode’ zowel functioneel is en de tijdsgeest reflecteert. Een combi die ons hebberig maakt.

De modeontwerpers spelen in de ‘Mode’ een zeer belangrijke rol. Zij hebben het talent en het inzicht om ontwerpen te maken die het verschil prominent aangeven met wat er al is. De ontwerpers zijn verbonden aan hun eigen culturele achtergrond en opgenomen in relevante netwerken die begrensd zijn.

Over die begrenzing zag ik een krachtige tentoonstelling in Museum Arnhem. Met de titel ‘Tussen grenzen’. Deze laat zien wat de invloed is op succesvolle ontwerpers die een meerdere culturele achtergrond met zich meedragen. Ik zag hun uitgewerkte ontwerpen in de tentoonstelling als een reeks leermomenten en als gift aan de dagelijkse diversiteit van de openbaar waarneembare schoonheid. Ik houd er van.

Meer info: museumarnem.nl

2 gedachten over “Tussen ‘mijn’ grenzen”
  1. ‘Groeimodel’, lijkt de democratie wel die niet is maar wordt (of wordt gesloopt). In jullie geval groeit Rijk en word jij, Albert, niet armer. De wereld is een rijk toneel, de kunst is te spelen, kunst is het spel. Het museum een schouwtoneel om er iets van te vinden zonder te hoeven zoeken.
    PS Van de ‘site’ weet ik niet of het een site is. Ooit wat geprobeerd maar liep uit mijn hand, die te links is.

  2. De diversiteit en rijkdom aan ideeën te zien in een expo is heerlijk. Zelf kies ik om aan te trekken toch liever voor “tijdloos” en natuurlijke materialen, die een lang leven kunnen meegaan. Maar besef direkt dat ook “tijdloos” aan tijd en plaats gebonden is aan wiens wieg ook eens een ontwerper heeft gestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *