Beetje nep?

feb 16, 2023

Even heb ik overwogen om, wat Rijk Willemse in de vorige IN2023 deed, deze tekst te laten ‘schrijven’ door het computerprogramma ChatGPT. Ik had het plan om ChatGPT de opdracht te geven om de betekenis van het woord ‘nep’ te vatten in 200 woorden. Leek me spannend om te lezen wat het programma daarover te melden heeft. Hoewel het me handig en comfortabel leek, zag ik van de opdracht aan ChatGPT af. Het conservatieve deel van mijn kritische denken openbaarde me dat ik het nu nog een ‘beetje nep’ vind. Maar dat is voer voor psychologen.

Echt nep! NEP met een uitroepteken zijn de ongewenste aanbiedingen in mijn mailbox die ik met regelmaat ontvang. Zoals deze: ‘Hallo mijn gelukkige vriend je naam staat in het testament van een miljonair in Amerika.’ Ik open zo’n mail verder niet, want weet dat er een aantrekkelijk groot bedrag op me ligt te wachten. En dat ik daarmee eindelijk een kobaltblauwe Tesla met trekhaak kan kopen.

Ik weet dat ik, om het enorme bedrag te incasseren, mijn banknummer en privé-info zal moeten delen. Met het voorspelbare gevolg dat mijn bankrekening dan geplunderd zal worden.

2 gedachten over “Beetje nep?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *